Een atriale septostomie is een type hartoperatie die is ontworpen om een geboorteafwijking te corrigeren of pulmonale hypertensie te behandelen. Deze procedure wordt gebruikt om de druk op het hart te verlichten, het zuurstofgehalte in het bloed te verhogen en de bloedstroom te verbeteren. Een klein buisje, bekend als een ballonkatheter, wordt in een van de grotere aderen ingebracht en omhoog en in de richting van het hart geschroefd om een opening te creëren tussen de twee bovenste kamers van het hart, bekend als de boezems. Mogelijke complicaties die gepaard gaan met een atriale septostomie zijn onder meer hartletsel, hartstilstand en het niet volledig herstellen van het defect. Eventuele specifieke vragen of zorgen over de auriculaire septostomieprocedure moeten worden besproken met een arts of andere medische professional.
In de meeste gevallen wordt een atriale septostomie uitgevoerd om cyanotische geboorteafwijkingen te corrigeren die het gevolg zijn van de abnormale positie van de primaire slagaders van het lichaam. Deze defecten zorgen ervoor dat zuurstofrijk en zuurstofarm bloed in de verkeerde richting beweegt, wat resulteert in een tekort aan zuurstof in het bloed. Een pasgeborene met dit type geboorteafwijking ervaart vaak een symptoom dat bekend staat als cyanose, een blauwe tint van de huid veroorzaakt door onvoldoende zuurstofniveaus.
Af en toe kunnen patiënten met pulmonale hypertensie in aanmerking komen voor een atriale septostomieoperatie. Deze medische aandoening is een vorm van hoge bloeddruk die alleen de longen en de rechterkant van het hart treft. Pulmonale hypertensie ontstaat wanneer de bloedvaten in de longen beschadigd raken, waardoor de druk in het hart toeneemt als gevolg van onvoldoende zuurstofstroom door de longen.
De atriale septostomieprocedure maakt gebruik van een kleine katheter om een kleine opening te creëren tussen de linker en rechter boezem van het hart om de druk te verlichten en de chirurg in staat te stellen de noodzakelijke reparaties uit te voeren. De chirurg brengt de katheter in een ader, meestal in de liesstreek, en geleidt deze voorzichtig naar het hart, waar een ballon aan het uiteinde van de katheter wordt gebruikt om de opening in het septum van het hart te vergroten. In sommige gevallen wordt aan het uiteinde van de ballon een klein mesje bevestigd, zodat er een gat ontstaat. De katheter wordt na de procedure verwijderd en de patiënt wordt gecontroleerd op tekenen van mogelijke complicaties.
Pasgeborenen en patiënten met ernstige medische aandoeningen lopen het grootste risico op complicaties als gevolg van de atriale septostomieprocedure. Schade aan hartweefsel kan leiden tot een hartstilstand of zelfs de dood. Er bestaat ook een kans dat de operatie geen adequate resultaten oplevert en herhaald moet worden nadat de patiënt hersteld is en stabiel genoeg is om opnieuw een operatie te ondergaan.