Wat is wondgel?

Wondgel ist ein innovatives, biologisches Gel, das zur Unterstützung der Wundheilung entwickelt wurde. Es fördert die Regeneration des Gewebes und schafft ein feuchtes Milieu, das ideal für die Heilungsprozesse ist. Dank seiner besonderen Formel eignet es sich für verschiedene Wunden, einschließlich chirurgischer und chronischer Wunden.

Wondgel is een van de vele soorten eerstehulpproducten die zijn ontworpen om de genezing van het lichaam te versnellen als het gaat om snijwonden, kleine snij- en schaafwonden en zelfs bepaalde chirurgische incisies. Sommigen bieden zelfs onmiddellijke pijnverlichting en verlichting ter plaatse. Meestal worden ze gebruikt in combinatie met gaas of ander verband. Hun belangrijkste functie is het helpen beschermen van de wond terwijl deze geneest, waardoor ze enigszins verschillen van huidlijmproducten die vaak worden gebruikt bij grote operaties of ernstige wonden om hechtingen te vervangen. Gels kunnen de huid over het algemeen niet afsluiten, maar ze kunnen wel helpen beschadigd weefsel te beschermen en snel opneembare medicijnen, reinigingsmiddelen en andere voedingsstoffen af ​​te geven die nodig zijn voor huidregeneratie. Ze kunnen ook nuttig zijn als het gaat om het verzachten en beschermen van het gebied, terwijl het lichaam werkt om te regenereren wat verloren is gegaan. Er zijn meestal op de meeste plaatsen verschillende soorten wondgel op de markt. Sommige, vooral mildere, zijn verkrijgbaar in apotheken en apotheken, meestal in de buurt van verbandmiddelen en EHBO-benodigdheden. Anderen, waaronder de meeste met aanvullende medicijnen, zijn meestal alleen verkrijgbaar via een arts of ziekenhuis.

Basis concept

Mensen hebben voortdurend en om verschillende redenen last van kleine huidletsels. Over het algemeen is het lichaam goed aangepast aan het herstel zelf, maar dit kan vaak enige tijd duren. Voor bepaalde wonden, vooral die op vaak gebruikte plekken zoals de ellebogen of knieën of die om redenen van persoonlijke activiteit of levensstijl niet stil en beschermd kunnen worden gehouden, vormt een snelle genezing een grotere uitdaging. Onder deze omstandigheden is een speciaal samengestelde gel vaak zelfs wenselijk. Het belangrijkste doel is om extra demping en bescherming te bieden, het lichaam wat ruimte te geven en te helpen genezen.

De eerste gegevens over het gebruik van gel op wonden dateren uit 1750 voor Christus, toen aloë vera-gel, gewonnen uit het blad van de aloëplant, werd gebruikt om plaatselijke wonden, lekke banden, brandwonden en bevriezing te behandelen; Aloë vera werd zelfs gebruikt om bepaalde chronische wonden veroorzaakt door diabeteszweren te behandelen. Honing is ook al eeuwenlang een populair middel tegen kleine snijwonden. De gel wordt nog steeds op veel plaatsen gebruikt als middel tegen bijvoorbeeld zonnebrand. Moderne gels zijn meestal afgeleid van chemicaliën en vereenvoudigd, en kwamen op de meeste plaatsen op de markt vanaf het midden van de jaren 60. Wat begon als een eenvoudige beschermende gelei is tegenwoordig uitgegroeid tot een reeks verschillende producten met medicijnen en plaatselijke middelen die kunnen helpen bij allerlei manieren.

Hoe en waarom het werkt

Kortom, de gel werkt door de wond te dempen en een barrière te vormen tegen besmetting van buitenaf. Veel gels bevatten ook een analgetisch element dat de gewonde patiënt comfortabeler kan maken. Soms bevatten gels zelfs verkoelende of verwarmende eigenschappen om een ​​pijnlijke blessure verder te verlichten. De meeste producten zijn ook ontworpen om de wond te debrideren of schoon te maken en vereisen meestal een verband om ze na het aanbrengen te bedekken. Het aanbrengen heeft meestal ook als bijkomend voordeel dat het gemakkelijk kan worden verwijderd zonder het onderliggende weefsel te beschadigen, zoals alleen met een gaasverband kan gebeuren.

Configuratie en algemeen gebruik

In de meeste gevallen kunnen wonden worden geclassificeerd als ‘droog’ of ‘nat’. Droge wonden omvatten korsten of schaafwonden en worden 'droog' genoemd omdat er meestal niet veel bloed of andere vloeistoffen bij betrokken zijn. Hoewel gels bij dit soort blessures kunnen worden gebruikt, kunnen ze niet altijd veel meer doen dan het lichaam zelf al doet. Gels zijn meestal gemaakt van ongeveer 50% water en kunnen helpen vocht vrij te geven, wat nuttig kan zijn en mensen zich ook prettiger kan laten voelen.

Toch zijn deze gels doorgaans het nuttigst bij vochtige wonden. Dit zijn wonden die actief bloeden of vloeistof lekken, zoals pus. De gels laten de vrije doorgang van water en zuurstof toe en voorkomen de ophoping van vocht op het wondoppervlak; Ze kunnen ook tot tweemaal hun gewicht aan overtollig vocht opnemen. Dit helpt het evenwicht te herstellen en versnelt de celvernieuwing, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van wonden die moeilijk te genezen waren vóór de uitvinding van synthetische gels.
Gebruik thuis

Wondgels kunnen zonder recept thuis worden aangebracht om kleine snij- en schaafwonden te behandelen. Ze worden meestal geleverd in knijpbare tubes of spuitbussen en zijn meestal gemakkelijk aan te brengen. Zodra de wond is gereinigd, moeten de meeste gels één of twee keer per dag opnieuw worden aangebracht. Bij ernstigere verwondingen moet een arts worden geraadpleegd. Er zijn veel gels beschikbaar om een ​​breed scala aan ernstigere verwondingen te behandelen, hoewel veel ervan door een arts moeten worden voorgeschreven of voorgeschreven.

Go up